Ada Nyman on 19-vuotias Vihreiden kuntavaaliehdokas Pöytyällä. ”Vaikuttaminen ja politiikka on minun sydäntäni lähellä ja haluan puolustaa erityisesti ilmastoa, luontoa ja nuorten asemaa kaikin tavoin.”

Turve, menokehys, talous. Olemme jälleen tilanteessa, jossa etsitään kiireellä porsaanreikiä ja paetaan vastuuta ilmastokriisin edessä. On sanottava suoraan: näin tämä homma ei mene. Ilmastomuutos ei nimittäin kysy, että saisiko olla vielä vähän lisäaikaa, eikä luonto istu neuvottelupöytään sopimaan. Ekologiset ja ilmastolliset muutokset eivät pelaa ihmisen säännöillä, vaan meidän on oltava kuuliaisia niiden edessä. Me emme voi pyytää lisäaikaa, ja siksi ilmastokriisi on torjuttava nyt.

Ihmisillä tuntuu olevan ilmaston suhteen mittasuhdevääristymä. Osa sammuttelee vain valoja, vaikka olemme jo kauan eläneet aikaa, joka vaatii muutakin. Yksilön ekologiset valinnat ovat arvokkaita sinänsä, eikä niiden vähättely ole syy olla tekemättä mitään, mutta loputtomiin ne eivät riitä. Tarvitsemme rakenteellisia muutoksia energiankäyttöön, päästöihin ja kuluttamiseen, ja koko yhteiskuntajärjestelmän muuttamista ilmastokestäväksi. Elämän soljuessa tavalliseen tapaan, on helppo sivuuttaa fakta, että itseasiassa elämme kriisiaikaa. Koronatoimien kaltaisella volyymilla olisi jo ajat sitten pitänyt tarrata ilmastokriisiin kiinni. Peli ei kuitenkaan ole vielä pelattu. Jos tahtoa löytyy, pystymme ihmeisiin. Päättäjien on vain asetettava ilmasto ja luonto etusijalle kaikissa päätöksissä, myös kunnissa.

Voitte vähätellä asiaa tekstaripalstoilla ja leimata tälläiset ajatukset “nuoruuden mustavalkoisuudeksi”. Jos joku on varmaa niin se, että me nuoret emme vaikene, vaikka sitä meiltä pyydetään, emmekä ole hiljaa aikamme suurimman kriisin edessä, vaikka se olisi paljon helpompaa. Jatkamme taistelua, koska jonkun se on tehtävä, ja se on tehtävä nyt. Ja kun joku taas siellä kysyy miksi, vastaus on tämä. Ilmastotoimet suojelevat kaikkea rakasta ja tärkeää tällä planeetalla – niin lähimetsän marja-apajia kuin Pyhäjärven hiekkarantoja. Ilmastotoimet on tehtävä, jotta tulevien sukupolvien ei tarvitsisi hävetä aikalaistemme tekemisiä ja, että heillä olisi edes maapallo, jolla elää.

Ada Nyman
19-vuotias Vihreä kuntavaaliehdokas Pöytyällä

Kirjoitus on julkaistu Alasatakunta-lehden Lukijalta-mielipideosastolla 13.5.2021